Gyd. dietologas Edvard Grišin: ar cukrus sukelia priklausomybę

Edvard Grišin

Kada paskutinį kartą savęs klausei „Kodėl aš tai valgau?“? Tai – ne tik viena dažnų priežasčių, kodėl internetiniai mitybos planai ilgalaikėje perspektyvoje neveikia, bet ir daugelio mums kenksmingų medžiagų vartojimo priežasčių. Vienas tokių – cukrus. BET..

Trumpam staptelėsiu priminti, kad prie BreakingFit rėmėjų patronų prisijungė Dainius ir Aistė, kurie kaip ir kiti mūsų patronai pirmieji išgirdo šį epizodą bei gali įtakoti mūsų tolimesnį turinį, diskutuoti, užduoti mums klausimus privačioje grupėje.

Jeigu ir tu norėtum padėti mums augti ir kartu turėti šias mano išvardintas galimybes, kurių tikrai bus ir daugiau, gali mus paremti Patreon arba Contribee (naujiena, kad šioje platformoje gali mus paremti ir vienkartine pasirinkta suma).

Ar cukrus sukelia priklausomybę? O pagirias?

Edvard Grišin: cukrus

Detaliau apie tai, ką gi šiame BreakingFit podkasto Fit tau tinka epizode kalbėjome su gydytoju dietologu Edvard Grišin:

  • Kas yra cukrus;
  • Kaip jis veikia mūsų organizmą;
  • Kokie yra žinomi, patvirtinti šalutiniai poveikiai;
  • Kokiais metodais galime suprasti, ar esame jautrūs cukrui,
  • Kodėl nepakanka sekti maisto produktų glikeminio indekso, o reiktų atkreipti dėmesį ir į glikeminį krūvį,
  • Ar galime cukraus vartojimą prilyginti alkoholio vartojimui ar narkotinių medžiagų vartojimui?
  • Kokiems žmonėms cukrus gali sukelti „pagirias“ ir kokie tai simptomai?
  • Ar galima cukrui įgyti toleranciją, norėti jo vis daugiau?
  • Koks yra cukraus šalutinio poveikio priešnuodis?
  • Tai kodėl cukrus neuždraustas?
  • Kodėl mitybos „draudimai“ yra veiksmingi?
  • Kodėl vis dar gyvuoja begalės mitybos mitų?

Ir kitomis temomis. Štai trumpa ištrauka iš mūsų pokalbio:

Aurelija: „Išvadų pasidarę žmonės yra visokių, yra ir aktyvistų, kurie cukrų sulygina su narkotinėm medžiagom, alkoholio vartojimu. Ir tokių yra keleta pagrindinių turbūt, jeigu taip einam į psichologinę priklausomybę. Tai viena iš jų yra, kad cukrus sukelia pagirių jausmą, kad simptomus panašius į pagirias gali jausti, sakykim, tas pats nerimas, agresija, depresija ir taip toliau. Kaip tu manai?“

Edvard: „Taip, tikrai tai gali sukelti. Bet vėlgi, tai yra tie žmonės, kurie visų pirma yra jautrūs angliavandeniams ir jie turi stažą angliavandenių vartojimo, tai kad ir galvos skausmai, migreniniai skausmai dėl didelio cukraus suvartojimo gali atsirasti. Tikrai tų požymių yra labai daug.

Ne visiems jie pasireiškia, bet jų tikrai yra. Ir tam tikrais požymiais, kaip cukrus, kokią daro įtaką mūsų nervinei veiklai, kokius centrus jis aktyvina, mes jį galime sulyginti su narkotikų vartojimu. Nes, pavyzdžiui, jeigu mes žiūrėsim būtent tuos mechanizmus, tai ta pati mezolimbinė sistema yra aktyvinama, na, ir tie patys neuronai ir neuronų centrai, kurie išskiria dopaminą, jie yra taip pat aktyvinami.

Tiek prie cukraus suvartojimo, tiek prie opioidų suvartojimo. Tačiau, toks pat panašumas yra rastas ir vartojant didesnį kiekį riebalų.“

Aurelija: „O kaip prielaida, kad cukrui tu gali kaip ir toleranciją susikurti?

Edvard: Taip taip, gali toleranciją susikurti. Čia manau yra tas pats kaip ir su diabetu. Insulinas pirmiausia išsiskiria, išsiskiria, išsiskiria, bet po to jau ląstelės tampa nebejautrios jam. Ir kad tą patį efektą padaryti, turi daugiau insulino išsiskirt, kol kasa neišsenka.

Tas pats ir čia – kad tą patį malonumą gauti, kas sukelia dopamino sekreciją, mums reikės su vis kiekvienu kartu kuo toliau, tuo daugiau cukraus, daugiau, daugiau ir dar daugiau. Ir jeigu tas, taip sakant, veiksmas nebus sukontroliuotas, tai gali privesti prie tikrai neigiamų padarinių, kur mes galim patirti ir, taip sakant, nutraukimo požymius.

Būtent, kaip ir būna su alkoholiu, būna pas alkoholikus, ane? Arba nuo narkotikų priklausomus žmones. Tai gali būti ir tachikardijos ir galvos skausmai, drebuliai, sąmonės netekimai, psichozės ir kiti įvairiausi sutrikimai. Taip gali būti, bet tai yra kraštutinumai.

Taigi, kviečių paklausyti mūsų išsamaus pokalbio apie vieną bene dažniausiai vartojamų medžiagų – cukrų.

Parašykite komentarą